Skip to content

Forskellen på en psykoterapeut og psykolog

2 år ago

326 words

Du kan mærke at du har brug for hjælp til at håndtere nogle psykiske udfordringer. Men skal du gå til en psykoterapeut eller en psykolog? Det kan være svært lige at se forskellen. Når du for eksempel laver en hurtig søgning på en psykoterapeut i en bestemt by, så skriver du måske noget i retning af ‘psykoterapeut silkeborg’ i søgefeltet. Resultatet er en liste med både psykologer og terapeuter – så hvad skal du vælge?

Diagnosen er den største forskel

En psykoterapeut må ikke stille diagnoser. De må en psykolog til gengæld gerne. Så hvis du har mistanke om en alvorlig psykisk lidelse, så skal du en tur til psykologen. Hvis du derimod har nogle psykiske ubalancer, men ellers er et sund og rask menneske, så er det nok psykoterapeuten du skal besøge.

Psykoterapeuten behandler stress

Samtaleterapi er en stor del af psykoterapeutens arbejde. Med terapien kan du få behandlet stress, sorg, angst, depression osv. Men ikke hvis lidelserne er alvorlige og forbundet med sygdom. Der er en grænse for hvad psykoterapeuten kan hjælpe med og den er svær at se. Derfor samarbejder terapeuten ofte med en psykolog eller psykiater. Både psykolog og psykiater er universitetsuddannede og har en dybere indsigt i komplekse psykiske lidelser. Desuden må psykiateren udskrive medicin.

Et broget marked

Det er ikke alle terapeuter der er lige gode. Titlen er ikke beskyttet, så derfor kan du desværre rende ind i terapeuter med utilstrækkelig uddannelse. Nå du vælger en terapeut skal du sikre dig at det er en med mindst fire års uddannelse og som er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Det er din garanti for en kompetent behandler. Mange har et fokusområde. Se for eksempel hvordan Lotte Stærmose fokuserer på ‘livsglæde’. Når terapeuten har et speciale, så er det lettere for dig at vælge.