Skip to content

Landbrug rimer på store maskiner

8 måneder ago

525 words

Hvornår var du sidst på en bondegård?

Ja det er sikkert et meget godt spørgsmål, for hvor ofte komme man egentlig på besøg på en bondegård.

Og er det overhovedet rigtigt at kalde det en bondegård?

Lyder det ikke lidt for meget som noget Morten Korch, hvor det hele var landlig idyl og ikke gik så stærkt. Hvor gæssene gik rundt ved en lille dam, og hvor det meste af tiden gik med at drikke kaffe af Madam Blå-stel.

Jo det kan der faktisk være noget om, for en moderne “bondegård” har ikke ret meget med Morten Korch at gøre. 

Nu hedder det et landbrug

Lad os være ærlige og kalde det, hvad det er  – et landbrug! Kan du mærke, hvordan det straks får en helt anden betydning. Nu er vi nærmere ovre i noget med mælkekvoter, svinepriser, baconeksport og forpagtning af jord. 

Et moderne landbrug er en virksomhed, hvor der kan være mange millioner af kroner i spil. Nu om dage kræver det blandt andet indkøb af dyre landbrugsmaskiner at drive et landbrug.

Maskinkraften er ganske enkelt nødvendig, når det drejer som om eksempelvis at tilså og høste kæmpe markarealer, eller forestå malkning af store kvægbestande. Det ville aldrig kunne lade sig gøre at drive et landbrug uden traktorer, malkemaskiner, mejetærskere og andre landbrugsmaskiner.

Det kan eksempelvis være fra anerkendte mærker som Jar-Met, Landini, Ortolan, Rolmako eller Dromone. Der findes mange forskellige leverandører, for landbruget er en kæmpe industri på verdensplan og sælger varer for store milliardbeløb.

Landbruget er også hyggeligt   

Nu skal det ikke lyde om om, at det moderne landbrug ikke er hyggeligt og rart. Det har selvfølgelig stadig en masse idyl. En landmand er jo sin egen herre, og de moderne maskiner har gjort arbejdet meget nemmere, end det var for år tilbage. 

Arbejdet er ikke nær så fysisk, efter at rugbrødsmuskler er blevet erstattet af motorkraft. Tænk på, at engang gik der en masse folk i marken, når der skulle høstes. Nu kommer den effektive mejetærsker og klarer arbejdet.

Og såning bliver heller ikke udført ved håndkraft. Nu er det også en opgave, som ordnes af en landbrugsmaskine.

Alt i alt har landbrugsmaskinerne gjort det meget nemmere at drive landbrug, og landmanden har mere tid til sig selv, og kan endog også holde fri og tage på ferie. Så er der bare nogle som styrer maskinerne, mens han (eller hun) er væk i en periode.

Så tak for landbrugsmaskinerne – de er gode for landbruget.