Skip to content

Kør sikkert i trafikken

3 år ago

339 words

I 2019 kom næsten 3.300 danskere til skade i færdselsuheld. Det skyldes blandt andet for høj fart, glatte veje, manglende orientering, alkoholpåvirkning og træthed. Når du begiver dig ud i trafikken, er det supervigtigt, at du kører efter reglerne og forholdene, og at du desuden har styr på, at din bil overholder de sikkerhedsmæssige krav, der er.

Særligt som ny bilist er der meget at holde øje med og koncentrere sig om, når de praktiske og funktionelle ting ikke sidder i hænderne endnu. Derfor er det vigtig at være ekstra forsigtig. Normalt har man tre klip i kørekortet, før det bliver taget, men indenfor de første tre år som kørekortsindehaver har man kun ét klip at gøre godt med. Bliver det taget, kræver det en generhvervelse af kørekort.

Kør efter forholdene

På alle veje og strækninger i Danmark, er der nogle gældende regler for hastighed og afstand. Disse skal altid overholdes, men der kan være særlige oversigtsforhold eller vejrforhold, der gør, at det er nødvendigt at tage sine egne forholdsregler.

Hvis det er meget glat på vejene, kan det for eksempel være en god idé at holde lidt ekstra afstand til bilen foren én, fordi bremselængden simpelthen bliver længere, når der er is på vejene. Hvis bilen foran pludselig bremser op, er det dit ansvar at kunne nå at bremse, inden du rammer den forankørende. Kan du ikke det, får du bøden.

Ligeledes gælder det hastigheden. På veje med dårlige oversigtsforhold, f.eks. med mange bakker eller sving, kan det være en idé at sænke farten en smule, så du kan nå at bremse, hvis der f.eks. kommer en modkørende eller hopper en hjort ud fra bag et træ. Du bør heller ikke overhale i et sving eller på vej op ad bakke, selvom striberne tillader det.